Silje Bader

Silje Bader

MEEDOEN AAN DE OLYMPISCHE SPELEN VAN 2028

Volgens haar ouders was Silje een vrolijke en makkelijke baby. “Als peuter was ik altijd al bezig op mijn loopfietsje.” Altijd buiten met vrienden aan het spelen, ravotten, op onderzoek uit, in bomen klimmen. Silje was van jongs af aan echt een buitenkind. Toch bekend Silje: “Af en toe een driftbuitje als het mij niet zinde was ook wel aanwezig.”

Toen Silje vijf jaar was werd ze lid van de plaatselijke atletiekclub AV Nova in Warmenhuizen. “Ik vond hardlopen heel leuk, maar deed ook aan sprinten, hoogspringen en verspringen.” Ook ging ze toen al één keer in de week bij WV Alcmaria Victrix (Alkmaar) een uurtje mountainbiken. Ook is ze nog een tijdje lid geweest van de schaatsclub SIS in Warmenhuizen waar ze leerde skeeleren en dat ook heel erg leuk vond om te doen.

“Omdat mijn vader aan duathlon en triathonsport doet, ging ik vaak met hem mee naar de wedstrijden en deed ik toen al aan jeugdwedstrijdjes mee. Vanaf mijn 10e jaar ging ik atletiek met het mountainbiken combineren. Zo deed ik al aan wat mountainbike wedstrijdjes mee, maar ik deed in de zomer ook mee aan de atletiekcompetitie.” Door een knieblessure mocht Silje een tijdje niet meer hardlopen, maar mocht ze wel blijven mountainbiken. Toen is ze met atletiek gestopt en is zich volledig op het mountainbiken gaan richten.

“Ik woon vlakbij de Schoorlse duinen waar een heel mooi MTB parcours ligt, je kunt hier prachtig fietsen in het duingebied van Wijk aan Zee tot Camperduin. Later ging ik ook meer wegwielrennen en in de winterperiode baanwielrennen en veldrijden.”

In 2020 is Silje bij het Theo Schilder Mountainbiketeam gaan rijden en vond ze de 3-Nations cup wedstrijden erg leuk om te doen. Helaas gingen veel wedstrijden niet door vanwege Corona. “Ik bleef wel lekker doortrainen en soms waren er wel wegwielrenwedstrijdjes die ik dan ging doen. Dus ik ging ook steeds meer wegwielrennen naast het mountainbiken.” Juist de combinatie van beide disciplines spreekt Silje erg aan.

Wat het fietsen zo leuk maakt? “Bijna iedereen kan fietsen, maar wat wielrennen zo leuk maakt is dat er meer bij komt kijken dan dat je denkt, zoals techniek, tactiek, kracht en uithoudingsvermogen enz. Dat betekent ook dat je er hard voor moet werken, en het uiterste uit jezelf moet halen. ”

Silje is een explosieve renster en beschikt over een goede techniek. Het samenwerken en tactisch goed rijden zijn nog aandachtspunten. “En het zal even wennen zijn om in een peloton te rijden. Zaken waar ik bij TalentNED hard aan ga werken met mijn team en coaches.”

“Ik heb eigenlijk niet een droom maar zeker wel een groot doel: meedoen aan de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles en dan het liefst in twee categorieën. Mountainbiken en op de weg. Of ik het ga halen? Ik hoop het heel erg en ga in ieder geval mijn stinkende best doen om dit doel te bereiken.” Voor komend seizoen wil Silje mooie resultaten met het team behalen en zichzelf ontwikkelen zowel op de weg als op de mountainbike.

“Ik heb gekozen voor TalentNED omdat zij mij de mogelijkheid bieden om mij in twee disciplines op te leiden. Het wegwielrennen én het mountainbiken. Ook met het team zie ik het helemaal zitten en we gaan elkaar helpen om elkaars doelen te bereiken. Met z’n allen in één huis wonen zal ons sterker maken omdat we elkaar zo heel goed leren kennen. De begeleiding van TalentNED speelt hier zeker ook een grote rol in en zal ons hier heel goed bij gaan helpen.”

Silje Bader

Personalia

Vorig team
Theo Schilder Mountainbiketeam
Opgegroeid in
Warmenhuizen
Geboortedatum
24 september 2005

Socials

Nieuws

Kalender

 • 17 juni - 18 juni

  Toekomstcup Col Du Vam

 • 21 juni

  NK Tijdrijden

 • 24 juni

  NK Weg

 • 8 juli

  Ronde van Twente

VOLG Silje Bader OP INSTAGRAM

Team