Zoë van Velzen

Zoë van Velzen

OLYMPISCH KAMPIOEN TIJDRIJDEN

Zoë had vlak na haar geboorte een moeizame start. Ze was veel ziek. Maar toen ze eenmaal naar huis mocht groeide ze al snel uit tot een actieve, makkelijke en vrolijke baby. Alles kon Zoë niet snel genoeg gaan waardoor ze al vroeg kon staan (8 maanden) en kon lopen (10 maanden).

Bij de dikke bandenrace in Waddinxveen werd Zoë aangesproken door een meneer van wielerclub Excelsior uit Gouda. “Hij vond dat ik hard kon fietsen en vroeg of ik bij een training wilde komen kijken.” Na de training te hebben bijgewoond, wat erg leuk bleek, besloot Zoë om op wielrennen te gaan.

Vooral de snelheid vindt Zoë een leuk aspect aan het wielrennen. “Het tijdrijden en klimmen vind ik ook altijd heel erg leuk om te doen. Je ontmoet tijdens de wedstrijden veel mensen en meiden die dezelfde interesses hebben.” Zoë heeft dan ook heel wat vrienden die ook allemaal fietsen.

De start voor Zoë begon bij Excelsior in Gouda waar ze als klein meisje tussen best wel wat oudere kinderen reed. Op een gegeven moment gingen de betere renners weg en reed Zoë alleen nog maar met oudere kinderen, wat niet altijd makkelijk was omdat ze die toen nog niet altijd bij kon houden. Vanaf toen is ze overgestapt naar Westland Wil Vooruit in Honselersdijk waar ze met veel jongens en meisjes van haar eigen leeftijd kon gaan rijden. Vervolgens kreeg ze de keuze om bij Talent Cycling te gaan fietsen, waar ze in een meidenploeg zichzelf beter kon ontwikkelen en veel heeft geleerd, waaronder meer te durven en meer lef te hebben.

“Het tijdrijden en het klimmen zijn wel mijn sterkste punten.” Ook probeert Zoë andere rensters te helpen en ze er bijvoorbeeld op te wijzen dat ze tijdens het trainen wel goed moeten eten en drinken. Daarnaast heeft Zoë ook nog verbeterpunten op haar vizier staan. “Ik moet mij nog wat meer gaan ontwikkelen in het sprinten en focussen op het rijden in een peloton. Vooral het rijden in de regen, met kans op gladheid en valpartijen, maakt dat ik soms te voorzichtig ben. Daar valt voor mij nog veel winst te halen.”

De dromen van Zoë zijn groots. De ambitie is om uiteindelijk op de Olympische spelen de gouden medaille te winnen op het onderdeel tijdrijden. ”Als ik op dit onderdeel Wereldkampioen of Europees kampioen kan worden zou ik daar ook al heel erg blij mee zijn.” Voor het aankomende seizoen is één van de doelen om zo goed mogelijk te presteren in een buitenlandse wedstrijd.

“Ik heb voor TalentNED gekozen omdat ik mezelf in deze omgeving kan ontwikkelen. Ver van huis wonen maakte de keuze niet makkelijk, maar de beschikking over een goede staf en begeleiding maakt dat ik erg blij ben met deze kans en er vol voor ga."

Zoë van Velzen

Personalia

Vorig team
Talent Cycling
Opgegroeid in
Waddinxveen
Geboortedatum
7-1-2005

Socials

Nieuws

Kalender

 • 29 mei 2022

  DK Wegwielrennen Zuid

 • 1 juni 2022

  DK Tijdrijden Noord Holland

 • 6 juni 2022

  DK Wegwielrennen Noord/Zuid Holland

 • 6 juni 2022

  DK Wegwielrennen Oost

VOLG Zoë van Velzen OP INSTAGRAM

Team