Zware omstandigheden vanwege warmte in Nur Sultan

Foto: ISU

Afgelopen weekend vonden er twee schaatswedstrijden plaats waar de schaatsers van TalentNED aan deelnamen. Ireen Wüst, Esmée Visser en Marcel Bosker kwamen in actie op de derde World Cup in Nur-Sultan (Kazachstan). Lotte van Beek, Thomas Geerdinck, Jos de Vos en Gerben Jorritsma waren aanwezig in Hoorn voor de derde Rabo Holland Cup. Louis Hollaar was nog onvoldoende hersteld van zijn blessure en kwam nog niet in actie.

 

ISU World Cup (Nur-Sultan)

Op vrijdag 6 december begon de derde World Cup in het voormalige Astana (Kazachstan). Ireen Wüst was de eerste die namens TalentNED in actie kwam. Met een tijd van 1:15.36 eindigde Ireen Wüst als beste Nederlandse schaatsster op de vijfde plek. Later die middag kwam Esmée Visser in actie op de 5.000 meter. Ze behaalde de vierde plek met een tijd van 6:56.34.

 

Foto: ISU

De volgende dag stond voor Marcel Bosker de 10.000 meter op het programma. Hij nam het in de laatste rit op tegen Denis Yuskov. Marcel Bosker begon aan een sterke race en had zelfs zicht op een podiumplek. Echter raakte hij tijdens de race oververhit door de warme omstandigheden in Sportpaleis Alau. Desondanks wist Marcel de wedstrijd uit te rijden. Hij eindigde op de laatste plek (13:49.96).

 

Op de laatste dag van de ISU World Cup reed Esmée Visser de 1.500 meter in de B-groep. Met een tijd van 2:00.75 eindigde Esmée als zevende. Later die middag stond de 1.500 meter in de A-groep voor de dames op het programma met onder andere Ireen Wüst. Ze behaalde de tweede plek (1:55.88) achter Ivanie Blondin (1:55.59) uit Canada.

 

Hierna kwam Marcel Bosker, herstelt na een goede nachtrust, in actie op de 1.500 meter. Hij wist de zevende plek te behalen in een tijd van 1:46.31. Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje kwamen vervolgens op de ploegenachtervolging in actie en behaalden een zilveren medaille voor Nederland.

 

Foto: ISU

Rabo Holland Cup (Hoorn)

Op zaterdag 7 en zondag 8 december kwamen Lotte van Beek, Thomas Geerdinck, Jos de Vos en Gerben Jorritsma in actie op de derde Rabo Holland Cup in Hoorn. Tijdens dit toernooi was er een mogelijkheid om startbewijzen te verdienen voor de Nederlandse Kampioenschappen.

 

Zaterdagavond om 18:00 uur begonnen de wedstrijden op ijsbaan De Westfries. Gerben en Thomas kwamen als eerste in actie op de 500 meter. Thomas wist, met een nieuw persoonlijk record, de derde plek te bemachtigen in een tijd van 36.11. Gerben werd zesde met een tijd van 36.39.

 

Lotte van Beek kwam dit weekend voor het eerst sinds lange tijd weer in actie bij een wedstrijd. Op de 1.500 meter wist Lotte in een tijd van 2:02.81 de tweede plek te bemachtigen, waarmee ze zich wist te kwalificeren voor het NK Afstanden.

 

De laatste afstand, die op zaterdagavond gereden werd, was de 1.500 meter voor de heren. Jos de Vos kwam in actie en behaalde met een tijd van 1:52.04  de vierde plek.

 

Op 8 december stonden de 5.000 en 1.000 meter voor de heren op het programma. Jos de Vos werd op de 5.000 meter zevende in een tijd van 6:45.90. Op de 1.000 meter wist Thomas Geerdinck de eerste plek te behalen in een tijd van 1:12.33. Gerben Jorritsma werd op diezelfde afstand zeventiende (1:15.01).

 

Inmiddels is onze schaatsploeg naar Inzell afgereisd om zich daar voor te bereiden op de KPN NK Afstanden die plaats zullen vinden van 27 t/m 29 december in Thialf.

 

Lees ook