Schaatsen

Schaatsen

VISIE OP SCHAATSEN

Wij leiden schaatsers op door ze op één plek samen te brengen, fulltime coaching en programmering aan te bieden en ze in brede zin op te leiden.

Hierdoor krijgen we samen en op dagelijkse basis grip op de ontwikkeling van de sporters, bouwen we een relatie met ze op waarmee we gedrag en intenties beter leren begrijpen. Op die manier kunnen we een fundamentele bijdrage leveren aan de ontwikkeling van sterke, rebelse en vaardige topsporters, die zich in de toekomst kunnen meten met de absolute top. Let wel: het is een rocky road to the top, vol hindernissen, obstakels en tegenslag. Daar zullen onze schaatsers mee moeten zien om te gaan.

Sinds april 2020 heeft TalentNED een tweede team gepresenteerd met 10 van Nederlands grootste schaatstalenten. Een mix van A1 en A2 junioren, mannen en vrouwen. Gedreven door ambitie en de wil om te slagen. Sterke teamgenoten onder begeleiding van de unieke TalentNED staf. Met oog voor groei op sportief gebied, maar zeker ook voor studie en sociale omgeving. Alles in het teken van ontwikkelen. Beter worden is belangrijker dan goed zijn.

Team

Onze
coaches

Wouter van der Ploeg

TRAINER/COACH SCHAATSEN

VAN EMBEDDED SCIENTIST NAAR SCHAATSCOACH

“Vanuit mijn studie bewegingswetenschappen ben ik de wereld van het schaatsen binnengekomen. Ik wilde graag in de topsport werken en kreeg in 2012 de kans om als embedded scientist bij NOC*NSF aan de slag te gaan.” Op die manier ondersteunde Wouter alle topteams richting de Olympische Spelen van Sochi, met name op het gebied van video analyse en andere technologische ontwikkelingen.

“Het was voor mij een erg leerzame periode om bij alle topcoaches en schaatsers een kijkje in de spreekwoordelijke keuken te kunnen nemen. Daarnaast was het reizen naar World Cups en WK’s als jonge wetenschapper een geweldige ervaring. Het meemaken van de Olympische Spelen als onderdeel van TeamNL was uiteindelijk de kers op de taart.”

Het jaar na de Spelen ging Wouter aan de slag als embedded scientist bij de KNSB, waar de focus meer kwam te liggen op talentontwikkeling. “Hier maakte ik voor het eerst kennis met de talentcoaches en begon ik te leren wat sporters meemaken voordat ze op de grote toernooien kunnen schitteren. De reis van eerste stapjes op het ijs naar olympisch goud is ontzettend interessant en zal voor iedereen anders verlopen.”

Ook het jaar bij de KNSB was een leuk jaar, maar er miste een teamgevoel bij Wouter. Het meemaken van de hele reis van een sporter, van voorbereiding naar het presteren, kwam in die functie niet genoeg naar voren. De eerste kans om zich aan te sluiten bij een topteam pakte hij dan ook direct aan toen deze mogelijkheid zich voordeed.

Bij team Stressless werd Wouter assistent-coach en kreeg hij de kans om te gaan werken met internationale topschaatsers. “Het was fantastisch om zulke schaatsers dagelijks in actie te zien. De focus en het commitment waarmee zij hun sport benaderen is erg inspirerend.”

Halverwege het seizoen werd gevraagd of Wouter bij de KNSB een trainerscursus wilde volgen. Dat hij ooit trainer/coach zou worden zat er wel aan te komen. In zijn jeugd was hij al geïnteresseerd in meerdere sporten. Hij kon in vrijwel alle sporten prima meekomen, maar was nooit ergens de beste in.

Al snel merkte Wouter dat hij het coachen van teamgenoten en jonge sporters om hem heen erg leuk vond. “Toen ik besefte dat ik de resultaten en ontwikkeling van de teams die ik coachte belangrijker vond dan mijn eigen spel, werd mij duidelijk dat een rol als coach wel aan mij besteed was.”

Voor zijn trainerscursus liep Wouter stage bij het Gewest Friesland. Hier is hij vervolgens bijna 5 jaar actief gebleven, waarvan de laatste 3 als hoofdtrainer van het RTC Noord. “In die 5 jaar heb ik een flinke ontwikkeling doorgemaakt als coach. Dit kwam mede door het hoge niveau van de talenten die ik mocht begeleiden, maar ook door de coaches om mij heen.”

“Ik ben in al die jaren met 12 verschillende sporters naar World Cups en WK’s junioren geweest. Waarbij het WK voor junioren in Baselga di Pine er echt bovenuit steekt. Op die fantastische ijsbaan in de bergen spatte het plezier van de ploeg af en werd er door alle sporters eremetaal gewonnen.”

Door op een andere manier de schaatssport binnen te zijn gekomen, benadert Wouter de sport meer vanuit een wetenschappelijk oogpunt. Echter nooit door zijn rol als coach uit het oog te verliezen. “Voor mij geven fysieke testen, trainingsdata en video-analyses veel informatie over hoe de schaatsers ervoor staan. Aan de andere kant vind ik het complete plaatje van de sporter interessant. Zo staat plezier in de sport voor mij hoog op de agenda. Een sporter die lekker in zijn vel zit zal zich vaak beter ontwikkelen en beter presteren.”

“Daarnaast vind ik het interessant om naar andere sporten te kijken en daarvan te leren. Als je dan andere sporten kan inzetten om je eigen talenten uit te dagen of betere atleten van ze te maken, dan zal ik dat zeker niet laten.”

Het doel voor Wouter blijft nu gelijk aan de afgelopen jaren, namelijk het goed opleiden van schaatstalent voor de nationale topteams. “Bij TalentNED wil ik mijn kwaliteiten gebruiken om samen met Robin een sterk en duurzaam schaatsprogramma neer te zetten, waar de focus ligt op ontwikkelen, groeien en leren. Ik grijp deze uitdaging met beide handen aan!”

Stefano Donagrandi

Trainer/coach Schaatsen

VAN GROVE STENEN DIAMANTEN MAKEN

Stefano Donagrandi, met zijn vrouw en zoontje woonachtig in Zuiderwoude, is inmiddels ruim tien jaar actief als schaatscoach, eerst in Italië als onderdeel van de coachingsstaf van de Italiaanse schaatsploeg en later in Nederland bij Team Corendon. Meer recent was hij hoofdcoach van RTC Midden, wat later werd omgedoopt tot KTT Midden-Oost. Daar werkte hij onder andere met Beau Snellink, Stijn van de Bunt, Stein de Wit en Rosalie van Vliet, die later hun weg vervolgden naar TalentNED. De voormalig shorttracker en langebaan schaatser uit Bormio, had een mooie schaatscarrière met als hoogtepunt het Olympisch goud op de ploegenachtervolging in 2006 in Turijn samen met Enrico Fabris, Matteo Anesi en Ippolito Sanfratello.

“Ik combineerde het shorttracken met het langebaan schaatsen. Tot mijn 18e jaar moest je in Italië beide disciplines doen. Dat vind ik een goede zaak. Toch was het shorttracken niet echt voor mij weggelegd. Ik was te lang en te dun. Ik hoefde maar een tikje te krijgen en dan vloog ik alweer van de baan. Het langebaan schaatsen vond ik leuker, dat paste beter bij mij. Ik vond het prettig dat het eindresultaat alleen van mezelf afhankelijk was en niet van anderen zoals in het shorttracken.”

Stefano heeft een passie voor de schaatstechniek. Hij leerde dit zichzelf aan. “Ik had niet een trainer die heel veel investeerde in techniek. Veel heb ik in Nederland geleerd, met name van Gerard [Kemkers]. Ik leerde dat het met name gaat om efficiëntie in het schaatsen. Je kunt nog zo’n grote motor hebben, maar je moet dat vermogen wel kwijt kunnen op het ijs.”

Aan het einde van zijn schaatscarrière werd Stefano geteisterd door een slepende rugblessure. “In het Olympische jaar (2006) knapte er iets van mijn discus in mijn rug. Ik kon nog geen 3 minuten wandelen. Na een lange revalidatie kon ik me nog net op tijd plaatsen voor de Spelen van Turijn.”

Stefano vervolgt: “Waar ik in Salt Lake City moeite had om met de spanning en de verwachtingen om te gaan, was ik er in Turijn ook mentaal echt klaar voor. Ik had geleerd om me te focussen op de zaken die er toe doen. Net als op technisch vlak, verwacht ik ook op mentaal vlak de sporters van TalentNED te kunnen gaan helpen.”

Het droomscenario kwam uit. Na in de kwartfinale Amerika uitgeschakeld te hebben, moesten de Nederlanders er in de halve finale aan geloven. “Nederland startte heel hard, wat mij betreft té hard. Wij hadden ons 8 jaar voorbereid, hadden veel getraind op de ploegenachtervolging. Hoewel ik niet veel in de Olympische wedstrijden heb kunnen rijden door een liesblessure, voelde ik me ontzettend trots op het behaalde eindresultaat nadat we Canada in de finale hadden verslagen. Goud!”

Stefano reed na de Olympische Spelen nog het WK Allround in Calgary (met een Italiaans record op 1500m!) en een jaar later het EK Allround in Collabo. “Daar viel ik op de 500m. Mijn schouder was uit de kom en ik scheurde een spiertje in mijn been. Doordat mijn lichaam tot rust kwam tijdens mijn herstel, kwamen er heel veel pijntjes los. Het was genoeg geweest.”

Stefano haalde zijn trainersdiploma en werd coach bij de Italiaanse nationale ploeg en werkte daar met Maurizio Marchetto, Gianni Romme en Giorgio Baroni. Later maakte hij de overstap naar Corendon. “Mijn vrouw is Nederlands en we kregen een kind. Dat was een goed moment om naar Nederland te komen, waar ik ook meer mogelijkheden had als coach. Ik werd assistent van Peter Kolder bij Corendon. Later, toen ik niet meer zo’n 200 dagen van huis wilde zijn, heb ik gesolliciteerd bij RTC Midden, wat later KTT Midden/Oost werd.”

“Mijn plek is veel meer bij de talenten dan bij de topschaatsers. Ik heb gemerkt dat ik het leuker vind om van grove stenen diamanten te maken, dan om sporters die al diamanten zijn alleen een beetje op te poetsen. Ik vind het belangrijk dat sporters zelf keuzes leren te maken. Ik wil de rijders niet vasthouden, maar ze juist door laten stromen. Mijn doel is dat ze zonder mij kunnen. Ze moeten zelf beslissingen leren maken.”

Het door laten stromen van talentvolle schaatsers is het doel van TalentNED. “Ik vind het mooi dat schaatsers bij TalentNED echt de kans krijgen om te groeien, zowel op fysiek als op mentaal vlak. Daarmee biedt TalentNED een goede tussenstap. De schaatsers van TalentNED hebben goed gepresteerd de afgelopen jaren. Ik hoop dat we die prestaties kunnen evenaren. Ook de doorstroom naar de topteams is indrukwekkend. Het wordt wel moeilijk voor iedereen om een plek bij een topteam te bemachtigen, maar we gaan er voor!”

Nieuws

Kalender

 • 3 februari - 5 februari

  Daikin NK Afstanden

 • 4 februari - 5 februari

  ISU Junior World Cup Final

 • 10 februari - 12 februari

  ISU World Junior Championships

 • 18 februari - 19 februari

  Holland Cup 5