Ede Kortlever

LEREN VAN ELKAAR

"Volgens mijn ouders was ik als baby en kind een heel nieuwsgierig, energiek en actief kind. Mijn favoriete manier om de wereld vanuit de kinderwagen te bekijken was op handen en voeten balancerend. Ik zat met een tuigje vast aan de kinderwagen. Al wankelend en met een vrij uitzicht vooruit was ik aan het genieten - dat toverde bij veel mensen een grijns op hun gezicht als ze langsliepen. Boekenplanken, schoenen, bloempotten enzovoort - alles wat binnen handbereik was, wilde ik opruimen, sorteren en ontdekken." Ede was ook altijd nieuwsgierig naar eten, hij probeerde altijd alles uit. En zo ook probeerde hij veel sporten uit. Van turnen tot skateboarden tot voetbal. "Totdat ik schaatsen ontdekte. Toen was dat het enige wat ik nog wilde doen."

Ede begon met schaatsen nadat hij regelmatig vanaf zijn vijfde met zijn vader op de ijshockeybaan in Berlijn oefende. "Mijn vader is Nederlander en was vroeger ook schaatser en kon mij de beginselen leren. Toen ik op mijn 7e een eerste heuse schaatscursus in Groningen had gedaan, was ik verkocht." Daarna is Ede gelijk lid geworden van een schaatsvereniging in Berlijn."

"Van het schaatsen vind ik het de snelheid het mooist. Als je dan zo over dat ijs vliegt, dat geeft mij een gevoel van vrijheid. Het leukste aan schaatstraining is dat het nooit saai wordt. Het is zo veelzijdig door de verschillende soorten training als rennen, skaten, fietsen, krachttraining en natuurlijk het schaatsen zelf! Eigenlijk vind ik alles aan schaatsen erg leuk."

Ede was vroeger lid van diverse clubs in Berlijn en Inzell. "Toen ik 12 jaar oud was, werd ik gevraagd voor de schaatsklas van de sportschool in Berlijn. Daarna trainde ik steeds intensiever. Toen ik 14 was verhuisde ik naar Inzell in Beieren, waar hij tot en met zijn examens woonde en vanuit de overstap naar TalentNED heeft gemaakt.

"Mijn kracht is dat ik niet alleen train voor een medaille. Als je alleen daarvoor traint, denk ik dat je motivatie afneemt zodra je dat doel hebt bereikt. Maar als je traint omdat het je gelukkig maakt en omdat je het leuk vindt om te trainen, dan kun je gewoon doorgaan. Ongeacht hoe het weer is of in welke stemming je bent. Ik geloof dat je met deze verandering in houding je sportcarrière succesvoller en met meer plezier kunt doorlopen. Ik voel me daardoor altijd erg gemotiveerd en kan heel gedisciplineerd trainen."

Ede wil ook graag aan zijn mijn techniek blijven werken. "Er is hier altijd wel iets in te doen en te ontwikkelen. Over het algemeen wil ik groeien als persoon en mij op alle gebieden verbeteren. Inclusief mijn kookkunsten en de Nederlandse taal bijvoorbeeld."

"Het is natuurlijk belangrijk om gewoon lol te hebben in de training en in de sport, dat is echt een cadeau Maar het is mijn grootste droom om wereldkampioen te worden en één of meer gouden medailles bij de Olympische Spelen te halen."

Ede kan nog moeilijk zijn concurrentie in Nederland inschatten maar zou graag naar de wereldkampioenschappen voor junioren willen gaan alsmede naar andere internationale wedstrijden. "Mocht het mij nu niet lukken, dan volgend seizoen. Ik ga in ieder geval altijd mijn best doen. Mijn voornaamste doel is beter te worden dan ik nu ben."

"TalentNED ken ik als team die ik vaag zag bij Internationale wedstrijden en in Inzell op de ijsbaan . Het zag er voor mij altijd als een heel hecht team uit en dat leek me gewoon fijn om daar deel van uit te mogen maken. Ik heb altijd al naar Nederland willen verhuizen omdat ik het land en de mentaliteit erg leuk vind! Ik wil ook mijn Nederlands verbeteren. Maar ik vind het ook interessant om met andere atleten te leven die allemaal dezelfde of vergelijkbare doelen hebben als ik. Ik kijk er echt naar uit om bij TalentNED te trainen. Ik denk dat ik op verschillende gebieden iets kan leren. Ik hoop samen met de andere atleten veel te bereiken."

Ede is een erg behulpzame jongen en probeert altijd alles positief te bekijken. "Ik ben stressbestendig en kijk erg uit naar het samen koken omdat ik van koken hou. Ik ben ook erg nieuwsgierig en hoop veel van anderen te leren. Maar ik hoop ook dat ik iemand anders iets terug kan geven. Ik ben bijvoorbeeld geïnteresseerd in en relatief goed op de hoogte van gezondheid en voeding."

Ede Kortlever

Personalia

Club
DEC Inzell
Vorig team
Opgegroeid in
Berlijn
Geboortedatum
22-10-2006

Socials

Nieuws

Kalender

 • 31 mei - 4 juni

  Fietskamp Limburg

 • 12 juli - 26 juli

  1e Zomerkamp, zomerijs Inzell

 • 19 augustus - 30 augustus

  2e Zomerkamp, fietsen België

 • 12 december - 22 december

  Schaatskamp Inzell

VOLG Ede Kortlever OP INSTAGRAM

Team