Nathan Pijl

SAMEN STERKER WORDEN

Als baby en klein kind was Nathan altijd al enorm energiek. "In Amsterdam wilde ik altijd overal naartoe met m’n loopfietsje, zonder kon ik echt niet. Volgens mijn ouders wilde ik ook altijd met iemand een praatje maken, ook al was het bij een Amsterdams eetcafé of op het plein waar we aan woonden." Simpel gezegd, stil zitten kon Nathan gewoon niet.

"M’n vader heeft mij en m’n zusje al vroeg op schaatsen gezet. We hadden altijd een vrije keuze in welke sport we wilden doen maar schaatsen moest je kunnen als Nederlander zei m’n vader altijd. Het was een deel van de opvoeding. Stiekem hoopte mijn vader natuurlijk dat we het langer zouden volhouden dan die 2 jaartjes, nou dat is bij mij gelukt!"

Bij schaatsen komt heel veel kijken, alles moet samenvallen om alles eruit te halen. Naast techniek moet je ook een balans vinden in kracht en inhoud, als hiervan iets niet goed gaat heb je al geen goede rit meer. "Een perfecte rit is niet mogelijk, volgens mij is er altijd iets wat beter kan. De spanning hiervan maakt schaatsen de beste sport voor mij."

Nathan is begonnen bij de club SIVZ van waar hij later de overstap maakte naar de selectie Skate United, destijds onder begeleiding van Marcel Scheperkamp en Peter-Jan van Es. "Hier heb ik 4 jaar geschaatst. Vervolgens heb ik een jaar bij KTT Midden-Oost getraind onder leiding van Jan Coopmans en nu maak ik de stap naar TalentNED waar ik veel naar uit kijk."

Als sporter heeft Nathan niet of bijna geen last van prestatiedruk of stress voor wedstrijden. "Als ik verhalen hoor van andere schaatsers ben ik hier heel dankbaar voor aangezien ik toch wel hoor dat dit veel invloed heeft op prestaties. Het Geloof heeft mij hier enorm in gesteund. Ook mijn ouders spelen hier een speciale rol in, die namelijk nul druk op mij leggen en door ook regelmatig weer te zeggen dat ik ieder moment mag stoppen als ik wil."

"In het duur en inhoud gedeelte is er nog veel bij mij te winnen. Hier ga ik dan ook aan werken bij TalentNED. Als dit dan in eerste instantie ten koste gaat van prestaties vind ik dit niet erg omdat ik weet dat het op de langere termijn veel belangrijker is.

Nathan wil graag alles uit zichzelf halen als schaatser. "Ik hoor altijd veel grote ambities zoals goud op de olympische spelen maar ik vind het toch fijner om in iets kleinere stappen te denken. Dit betekent natuurlijk niet dat ik geen grote ambities heb, alles uit mezelf halen is mijn grootste ambitie altijd al geweest."

"Mezelf verbeteren op de wat langere afstanden, maar nog steeds m’n kracht behouden op de kortere afstand zou ik mooi vinden." Graag zou Nathan zijn techniek verbeteren en dan met name de afzet, die die op dit moment nog te veel op kracht gefocust is. "Ook zou ik graag het World Cup circuit ingaan, maar als dit niet mogelijk is om mijn inhoud te verbeteren betekent dat niet het einde van de wereld voor mij."

"TalentNED heeft een goede structuur en middelen die mij goed kunnen ondersteunen met het schaatsen en combineren van school. Dat alles op één plek is scheelt veel tijd en rust. Ook vind TalentNED het “samen beter worden” belangrijk, hier ben ik het ook helemaal mee eens. Ik hoop mensen te kunnen helpen wanneer nodig of het nou met advies is, schaatsen of school. En natuurlijk een goede sfeer te brengen in de Academy."

Nathan Pijl

Personalia

Club
SIV Zeist
Vorig team
KTT Midden-Oost
Opgegroeid in
Amsterdam/Zeist
Geboortedatum
18-09-2006

Socials

Nieuws

Kalender

 • 31 mei - 4 juni

  Fietskamp Limburg

 • 12 juli - 26 juli

  1e Zomerkamp, zomerijs Inzell

 • 19 augustus - 30 augustus

  2e Zomerkamp, fietsen België

 • 12 december - 22 december

  Schaatskamp Inzell

VOLG Nathan Pijl OP INSTAGRAM

Team